Posted on

INCI – Wszystko, co musisz wiedzieć o INCI i jak nauczyć się je interpretować

Z pewnością niejednokrotnie słyszałeś o znaczeniu INCI w kosmetyce, ale mimo to możliwe jest, że nie wiesz do końca, co to jest i do czego służy. Umiejętność odczytywania INCI na temat produktów kosmetycznych i nauka jego interpretacji może być bardzo przydatna, aby uświadomić sobie, jakie produkty spożywamy lub nakładamy na nasze włosy i ciało. W tym artykule przedstawimy wszystkie klucze dotyczące INCI i kilka wskazówek, jak je poprawnie interpretować.

Zawartość
Co to jest INCI?
INCI to angielski skrót od International Nomenclature Cosmetic Ingredient. Co w języku polskim oznacza: międzynarodowe nazewnictwo składników kosmetycznych. Zasadniczo i jako podsumowanie, INCI jest uniwersalnym językiem, w którym wymienia się składniki produktu kosmetycznego, zarówno naturalnego, jak i nie.

Został stworzony w 1973 roku przez Personal Care Council, amerykańskie stowarzyszenie, które starało się zapewnić ustandaryzowaną metodologię odczytywania składników na etykietach produktów kosmetycznych. W ten sposób każdy mógł poznać skład kosmetyku w dowolnym miejscu na świecie. Następnie INCI został wprowadzony obowiązkowo w krajach Unii Europejskiej w 1998 roku.

INCI JEST OBOWIĄZKOWE NA WSZYSTKICH PRODUKTACH KOSMETYCZNYCH.
INCI Code Cosmetics: do czego służy?
Świat kosmetyków, jak wspomnieliśmy, był zalążkiem powstania kodu INCI. Kilkadziesiąt lat po jego powstaniu, jego dzisiejsze znaczenie nie budzi wątpliwości. Na poziomie konsumenckim INCI w kosmetykach pozwala nam zweryfikować, czy to, co znajduje odzwierciedlenie w reklamie niektórych produktów.

Z pewnością więcej niż jeden raz spotkałeś się z produktami, które wskazują „0% parabenów” lub „bez siarczanów”, które mają odzwierciedlać brak tych związków, chociaż produkt może zawierać inny składnik o podobnych właściwościach. Innym razem etykieta odzwierciedla zawartość jakiejś rośliny lub produktu naturalnego, a czytając INCI, weryfikujemy, czy znajduje się on na końcu listy (później wyjaśnimy, co to dokładnie oznacza).

Gdzie szukać INCI
INCI musi znajdować się na etykietach produktów kosmetycznych. Jego użycie jest regulowane na szczeblu międzynarodowym. Zazwyczaj listę składników znajdziemy z tyłu etykiety, z tyłu lub z boku.

Jak to przeczytać?
Uniwersalnym językiem odzwierciedlającym składniki INCI jest język angielski. Zarówno składniki syntezy chemicznej, jak i składniki naturalne. Oczywiście, gdy w składzie znajdują się substancje pochodzenia roślinnego, nazwa naukowa rośliny, z której pochodzą, jest podawana po łacinie i towarzyszą im słowa woda, olej, masło, wosk itp. aby wskazać, jakiego rodzaju jest to składnik: hydrolat, olej, tłuszcz, wosk itp.

Innym ważnym aspektem, zwłaszcza od kilku lat rozwoju nanotechnologii, jest to, że jeśli jakikolwiek składnik występuje w postaci nanomateriałów, musi być oznaczony terminem „nano”.

Jak interpretować INCI?
Teraz, gdy wiemy, gdzie znaleźć i jak czytać INCI, nadszedł czas na najważniejszą rzecz: umieć to zinterpretować. Do tego nie jest konieczna wiedza na temat receptury, ale ważne jest, aby znać pewne szczegóły i znać kilka podstawowych zasad, które pomogą nam poprawnie zinterpretować INCI w kosmetykach.

Ważnym aspektem jest to, że składniki muszą pojawiać się w kolejności od najwyższego do najniższego, zgodnie z ich zawartością procentową w formule. Oznacza to, że te, które pojawiają się jako pierwsze, to te, które mają najwyższy udział w składzie produktu; natomiast te, które pojawiają się w finale, znajdują się w mniejszej ilości (w niektórych przypadkach nawet minimalnej, jak w przypadku zapachów).

Z drugiej strony na niektórych etykietach INCI obok składników można znaleźć gwiazdki. Ale co dokładnie oznaczają? Bardzo łatwe. Jeśli obok składnika widzimy gwiazdkę, oznacza to, że mamy do czynienia ze składnikiem ekologicznym. Z drugiej strony, jeśli widzimy dwie gwiazdki (**), w takim przypadku pochodzi z organicznych olejków eterycznych. Nie jest to ogólna zasada, ale, jak mówimy, niektóre marki ją odzwierciedlają.

Najczęstsze składniki kosmetyków
Jeśli często sprawdzasz składniki dowolnego produktu, zauważysz, że są takie, które często się powtarzają. Na przykład dwa terminy, które bardzo często pojawiają się w INCI to: perfumy i zapach. To zapachy produktów. Mogą składać się z wielu różnych składników (cytryna, kwiat pomarańczy, kokos…), a mimo to pojawiają się w kompozycji po prostu jako perfum lub zapach. Stąd jego wyższa częstotliwość.

Jeśli mówimy o szamponach, kolejnym z najczęstszych składników INCI są siarczany. Królowie piany! Rozmawialiśmy już o działaniu siarczanów i wskazujemy niektóre szampony bez siarczanowe, które mogą się przydać w niektórych konkretnych przypadkach (na przykład, jeśli farbowałeś włosy). Możesz więc być spokojny: są całkowicie bezpieczne. Znajdziesz je w INCI jako siarczany (np. sodium lauryl sulfate – laurylosiarczan sodu).

A co z parabenami? Są prawdopodobnie najczęściej używanymi konserwantami w kosmetyce, a mimo to mają złą reputację. A wszystko pomimo tego, że różne badania wykazały, że są bezpieczne i nie ma problemu w ich stosowaniu. W rzeczywistości są one niezbędne na przykład do odstraszania bakterii. Niektóre z tych, które można zastosować, to na przykład methylparaben i ethylparaben.

Przejrzyste formuły w Tahe
Jako profesjonaliści kosmetyczni, jednym ze zobowiązań, jakie podejmujemy w Tahe wobec naszych klientów, jest dostarczanie możliwie najbardziej przejrzystych informacji o składnikach, których używamy w naszych kosmetykach. Aby mieć pewność, że nasze składniki nie są toksyczne ani zanieczyszczające, zawsze publikujemy ich INCI, ich właściwości, składniki aktywne i ich zastosowanie w kosmetykach w dokumentacji każdego produktu.

Aplikacje kosmetyczne: czy są niezawodne?
Być może znasz aplikację, która analizuje skład produktów za pomocą prostego skanowania kodów kreskowych. Ale czy są niezawodne? Prawda jest taka, że ​​te aplikacje kosmetyczne popełniają kilka błędów, które prowadzą do błędnych wniosków na temat rzekomej toksyczności tych produktów. Po pierwsze dlatego, że nie odróżniają niebezpieczeństwa od ryzyka (wszystkie substancje są niebezpieczne, nawet woda!). Po drugie, ponieważ te aplikacje nie biorą pod uwagę procentów składników zawartych w formule, które w wielu przypadkach są minimalne lub prawie nie istnieją. I po trzecie, ale nie mniej ważne, ponieważ nie korzystają nawet z odpowiednich źródeł naukowych, takich jak te, o których wspominaliśmy w tych artykułach.

Należy pamiętać, że wszystkie produkty, które trafiają na rynek, zostały poddane rygorystycznej i naukowej ocenie oraz przechodzą wyczerpujące kontrole zdrowotne. Żadna marka nie odważy się wystawiać na sprzedaż produktów, które nie są bezpieczne! Dlatego nasza rekomendacja brzmi: nie ufaj wnioskom aplikacji kosmetycznych. Jak już powiedzieliśmy, lista INCI jest najlepszym przewodnikiem, aby wiedzieć, czy produkt jest bezpieczny, czy nie. Bardzo ważne: pamiętaj, że składniki są uporządkowane według ich stężenia.

Wnioski: INCI w kosmetykach i jego wartość dla klienta
Jak można było zweryfikować, w branży kosmetycznej panuje duża kontrola i regulacja. W tym sensie INCIS są podstawowym narzędziem. Oprócz tego, że są obowiązkowe, zapewniają one wartość dodaną do produktu, a ponadto oferują użytkownikowi końcowemu niezbędne informacje. W celu dalszego uregulowania wszystkie składniki kosmetyków muszą znajdować się na oficjalnym wykazie składników kosmetycznych Unión Europea Cosing . Ale jeśli wolisz szybszą opcję, możesz skorzystać ze strony internetowej ze składnikami kosmetycznymi, takimi jak  Inci Beauty.

 

Źródło:

Todo lo que necesitas saber sobre el INCI y cómo aprender a interpretarlo